Translate

duminică, 10 august 2014

Soldatii de teracota

Împăratul Qinshihuangdi cu numele de Ying Zheng (anii 259-210 înaintea erei noastre) a fost primul împărat al societăţii feudale din China. El a fost un personaj istoric asupra căruia aprecierile posterităţii sunt disputate şi diversificate. El a realizat pentru prima dată în istoria Chinei unificarea ţării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societăţii, economiei şi culturii, a impus o monedă unică şi a realizat o uniformizare a limbii scrise şi unităţilor de măsură lungime, greutate şi volum. El a construit marele Zid Chinezesc pentru apărarea de invaziile triburilor nomade dinspre nord. Toate acestea au făcut pe Qinshihuangdi un om de stat cunoscut în istoria Chinei. Pe de altă parte, primul împărat al dinastiei Qin a fost foarte crunt şi odios. Pentru a închista ideile oamenilor, el a dat ordinul de a incinera cărţile care nu corespund voinţei sale de dominaţie şi de a-i îngropa pe intelectualii cu vederi diferite faţă de cele ale sale, cu scopul de a menţine dominţia dinastiei Qin. În perioada dominaţiei sale, el a mobilizat mari forţe umane şi materiale la construirea palatului şi a mausoleului său.
Lucrarea de construcţie a mormântului a început la puţin timp după încoronarea sa şi reunificarea ţării. 700 de mii de lucrători au participat  timp de aproape 40 de ani la lucrările de construcţie a acestui obiectiv,  care nu se terminaseră nici la moartea împăratului. Maosoleul ocupă o suprafaţă de 56,25 kmp în munţii Lishan din suburbia oraşului Xian, capitala provinciei Shanxi. Baza maosoleului are o formă pătrată, cu o lungime sud-nord de 350 m, o lăţime est-vest de 345 m şi o înălţime de 76 de m. Mausoleul are o formă piramidală. Arheologii chinezi au descoperit că în împrejurul mormântului principal se găsesc peste 500 de gropi sau morminte funerare. Printre gropile funerare există unul cu care de război şi cai din bronz, înfăţişând aspecte din deplasările împăratului, şi gropi cu soldaţi din teracotă, înfăţişând o puternică armată cu un efectiv de un milion de soldaţi, de care dispunea primul împărat al dinastiei Qin.

Armata din teracotă, apreciată drept cea de-a 8-a minune din lume a fost descoperită, din întâmplare, în 1974, când sătenii săpau un puţ şi au scos la iveală nişte cioburi de ceramică. Ei nu cunoşteau valoarea lor şi doreau să le vândă. Văzând aceste cioburi de ceramică, un arheolog şi-a dat seamă că au o valoare inestimabilă şi a raportat departamentului cultural al judeţului. Astfel au fost scoase la iveală aceste figuri de militari şi cai. Până în prezent au fost exhumate circa 500 de figuri militari din ceramică, 18 care de război din lemn, şi peste 100 de cai din ceramică.
Figurile din ceramică au o înălţime naturală de circa 1,80 m, cu o expresie autentică, întruchipând înaltul nivel al artei sculpturii din dinastia Qin. .

Armata din teracotă a dinastiei Qin este apreciată şi îndrăgită de popoarele lumii. Mulţi vizitatori străini au venit în China în special pentru a o vizita, Fostul preşedinte american Ronald Reagan a calificat-o drept o minune măreaţă a omenirii.
DOAR LA MAGAZINU' CU DETOATE
STEFAN cel MARE 7
PIATRA NEAMT

sâmbătă, 2 august 2014

REMEMBER SAU ART STORIES

Una dintre cele mai interesante perioade ale creatiei artistice din spatiul romanesc este marcata de momentele ce au urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial, indata cu instaurarea regimului comunist ce avea sa dainuie, din pacate, 43 de ani. Componenta indisolubila a societatii, arta avea sa fie si ea direct influientata, malformata si ulterior remodelata dupa principiile unui sistem de valori tipic democratiilor populare.
Insa si aceasta perioada a istoriei recente a Romaniei cunoaste, in ceea ce priveste arta, anumite etape si diverse moment ce astazi pot fi evidentiate destul de lesne. Prima – si probabil cea mai aspra din punct de vedere ideologic – este marcata de perioada stalinista, asadar pina la mijlocul anilor ’50, momente in care acel realism-socialist avea sa devina singura sic ea mai insemnata caracteristica a artei oficiale.Vorbesc despre arta oficiala, caci manifestarile artistice aveau sa fie controlate unilateral de catre aparatul comunist, tot ceea ce insemna sala de expozitie, reviste de arta sau alte component fiind integrate in sistem.Atunci vor aparea primii “formalisti” sau “decadenti”, nimeni altii decit acei artisti care nu s-au conformat structurilor ideologice.
Apoi se vor naste acele generatii care definesc arta postbelica romaneasca, post-modernitatea si primele niveluri de accedere catre o arta contemporana ( in acceptiunea ei nontemporala ).Pornind de la primele serii importante de elevi ai marilor Baba si Ciucurencu ( amintesc aici de Ciobanu, Ilfoveanu, Caltia, Piliuta sau Vasile Grigore ), trecind prin urmasii lui Tuculescu si a expresionismului autohton ( Bernea, Rusu, Milcovici ), creatia  romaneasca avea sa cunoasca si primii artisti ce reuseau in anii ’60-’80 sincronizarea cu manifestarile cu adevarat postmoderne, relevante in spatiul vest European.



ION TUCULESCU









                                                                                                                                                                                                                                                                    ALEXANDRU CIUCURENCU
Gruparile timisorene marcate de Bertalan sau Tulcan, experimentele unui Ion Grigorescu sau Cristian Paraschiv, “instalatiile lui Ion Bitzan sau creatia lui Horia Damian sunt doar o mica component a universului imaginat de creatorul roman in ultimii 50 de ani, ce astazi reprezinta un strat valoric germinativ, pot spune, pentru generatiile tinere.


BERTALAN - QUEEN ELISABETH
                                             HORIA DAMIAN

CONSIGNATIE, ANTICARIAT, OBIECTE CU "DICHIS"
PIATRA NEAMT, STEFAN cel MARE, nr 7
MAGAZINU' CU DETOATE

joi, 31 iulie 2014

RECORDUL PENTRU ARTA CONTEMPORANA

Tripticul “Trei studii ale lui Lucian Freud”, pictat de Francis Bacon in 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitatie organizata de casa Christie’s la New York, devenind opera de arta cel mai scump vinduta vreodata la o licitatie.


Capodopera, care il reprezinta pe Lucian Freud, prietenul lui Francis Bacon, este considerate una dintre cele mai importante serii de picture ale artistului britanic.Tripticul “Trei studii ale lui Lucian Freud / Three Studies of Lucien Freud” este format din trei tablouri in care Freud apare in trei ipostaze diferite.

Cele trei tablouri au fost pictate in anul 1969 la Colegiul regal de arta din Londra, dupa ce atelierul lui Bacon a fost distrus de un incendiu.  
MAGAZINU'  CU  DETOATE
antichitati, anticariat, decoratiuni de interior, obiecte cu "dichis" 
STEFAN cel MARE   7, Piatra Neamt

marți, 29 iulie 2014

TOP 10 CELE MAI FRUMOASE PICTURI IMPRESIONISTE

 Opera “Nuferi” de Claude Monet este printre cele mai reconoscibile si apreciate opera de arta ale sec XX, care a influientat numeroase generatii de artisti

       

  Opera “Bal la Moulin de la Galette” de Pierre– Auguste Renoir este una dintre cele mai pretuite capodopere ale impresionismului. Din martie 2013 ocupa locul al saptelea in clasamentul celor mai scumpe picture vindute vreodata.
     

 “Bar la Folies-Bergere” de Edouard Manet este ultima pictura importanta a artistului si este semnificativa pentru reprezentarea unei scene cotidiene din epoca, cu toate detaliile legate de clasa sociala si atmosfera.

   “Impresie, Rasarit de soare” de Claude Monet este faimoasa pentru ca este opera care a oferit numele miscarii impresioniste, fiind denumita chintesenta impresionismului

     “Dejun pe iarba” de Monet este cea “cea mai importanta lucrare a artistului, in care realizeaza visul tuturor picturilor: sa plaseze reprezentari ale grandorii naturale intr-un peisaj” asa cum a spus Emile Zola


      O alta lucrare reprezentativa este “Strada din Paris. Zi ploioasa” de Gustave Caillebotte, fiind considerata de critici drept una dintre cele mai fermecatoare opera de arta de secol al XIX-lea care surprinde viata urbana

7      Opera “Dejunul vislasilor”de Renoir este cunoscuta pentru bogatia formelor si maiestria cu care artistul a redat lumina.Totodata este reprezentativa pentru caracterul schimbator al societatii franceze de la sfirsitul secolului XIX, ca urmare a “revolutiei” industriale.

“Podul Boieldieu din Rouen” de Camille Pissarro, decanul artistilor impresionisti, este opera de reintoarcere a artistului catre inpresionism, dupa ce a experimentat post-impresionismul si pointilismul

       Edgar Degas este si el present in acest top cu “Bautorul de absint” realizata in 1876, fiind una dintre cele mai célèbre opera ale artistului, reprezentind ascensiunea izolarii sociale din perioada dezvoltarii rapide a Parisului.
Parchetarii” de Gustave Caillebotte este una dintre cele mai apreciate lucrari ale artistului, putind fi pe oricare din locurile fruntase ale acestui clasament   

Str STEFAN cel MARE, Nr 7, Piatra Neamt
MAGAZINU CU DETOATE

marți, 22 iulie 2014

TIBALDI'S FULGOR NOCTURNUS...

Marca florentina TIBALDI recunoscuta pentru proportiile si designul imprumutat de la bijutieri, a surprins cu modelul denumit FULGOR NOCTURNUS.

Vandut in cadrul unei licitatii caritabile din Shanghai pentru suma uimitoare de
5,87 milioane de dolari. 
Pentru a i se spori aspectul  estetic, stiloul este impodobit  cu 945 diamante negre, impreuna cu 123 rubine aflate in jurul inelului si alte 16 rubine aflate pe butonul din capatul capacului.
La fel ca toate instrumentele de scris realizate de Tibaldi , Fulgor Nocturnus te face sa-ti doresti cu ardoare si nerabdare sa scrii cu acest stilou - opera de arta.

Doar in MAGAZINU'  CU  DETOATE se comercializeaza produse cu "dichis"
Piatra Neamt - str. Stefan cel Mare, 7 
www.novaconceptshop.com

luni, 21 iulie 2014

Am pornit la drum...

...unul anevoios, deloc simplu...dar frumos.

Muzica calma se "revarsa" din pickup-ul vechi, lucrarile maestrilor Potop si Macavei "strajuiesc" intrarea, iar lumina calda invaluie produsele incarcate de istorie.
Am vrut un altfel de magazin, iar cei care-au trecut pragul, mi-au confirmat-o.





   Adresa este str STEFAN cel MARE, nr 7 ( in spatele emblematicului turn a lui Stefan  la circa 100 m )
Daca te hotarasti sa vii, poate gasesti ceva ce-ti prisoseste prin casa, caci primesc obiecte interesante ( "cu dichis" ) in regim de consignatie.
                                                                                         
                                                                          - TE ASTEPT -